Zonguldakta kara lahananın diğer adı mancardır. Mancar yemeği ,Mancar dolması olarak söylenir; Kış Mevsiminde en güzel ,en çok yöremizde
yapılır.Bir de kar altından çıkarılanı daha lezzetli olur :)
Mancar Yemeği Malzemeler:
1 kara lahana
2 çay bardağı bulgur
2 soğan
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 kaşık salça
Kırmızı biber
Tuz
arzuya göre kıyma
Kara Iahana yapraklarını yıkayarak temizleyin, ince doğrayın.
Az
tuzlu suda haşlayın suyunu süzün kenarda bekletin.
Tencereye kıyma, doğranmış soğan, yağ koyarak hafif ateşte
kavurun
Sulandınılmış bir kaşık salçayı, bulguru, kırmızı biber, tuz ve
iki bardak su ilavesiyle bulgur pişene kadar kaynatın.
Üzerine süzgeçte bekleyen kara lahanaları sıcak suyunu ilave edin orta ateşte pişmeye bırakın.
Sıcak olarak tüketmenizi ve turşuyla servis etmenizi tavsiye ederimm... :) Zonguldaklılar bilir
Mancar Dolması Malzemeler:
Yarım kilo lahana
1,5 litre su (haşlamak için)
tuz
1,5 litre su (haşlamak için)
tuz
İç Malzemesi:
200 gr (yarım kase civarı) bulgur
200 gr pirinç
1 yemek kaşığı salça
2 dal maydanoz
200 gr kıyma
pulbiber tuz karabiber
5 yemek kaşığı sıvıyağ
200 gr pirinç
1 yemek kaşığı salça
2 dal maydanoz
200 gr kıyma
pulbiber tuz karabiber
5 yemek kaşığı sıvıyağ
Suyu tenceeye alın,tuz ekleyin ve kaynamaya bırakın.
Kaynayan suyun içine yıkanmış lahana yapraklarını atın,10 dk civarı haşlayın.
Sarmaya hazır olan yaprakların suyunu iyice süzün,soğumaya bırakın.
Pilav tenceresine sıvıyağı ve kıymayı alın,pirinç ve bulguru da ekleyip biraz kavurun.
Salça, kıyılmış maydanoz,ve baharatları da koyunca biraz daha kavurun bir su bardağı su ekleyin.
İç harç ne cok pişmiş ,ne de cok sert olmamalı.
Sardığınız dolmaları yarım litre suda ,kısık ateşte pişmeye bırakın.
Sıcak olarak biberli sos ya da turşu ile servis edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder